Barrel Aged Pale Sour

 

The Proces in English: 

Step 1: Liefmans brews their “Pale Sour” beer
Step 2: Otomat buys an empty wooden whisky-barrel (from 200L)
Step 3: We fill the empty barrel with the “Pale Sour”. Next, we put the barrel in our aging room in Otomat Merode
Step 4: We give the beer the time to rest for about 2 to 8 months. The wood of the barrel usually still contains 1 to 2 litres of whisky. During the aging of the beer, the flavours of the beer and the whisky blend together
Step 5: We taste the beer every 2 weeks in order to make sure that the beer is developing like it should
Step 6: When we’re 100% happy with the taste, we transfer the beer to smaller barrels and install them on our beer faucets.
Step 7: From this moment on our very own Barrel Aged Pale Sour is ready to be enjoyed! Cheers!

Het proces in’t Nederlands:

Stap 1: Het bier “Pale Sour” wordt gebrouwen in brouwerij Liefmans
Stap 2: Otomat koopt een (leeg) houten whiskyvat (van 200L)
Stap 3: Het lege whiskyvat wordt gevuld met de “Pale Sour” en wordt dan bewaard in onze aging kamer in Otomat Merode
Stap 4: We laten het bier rijpen in het houten vat gedurende 2 à 8 maanden. In het hout van het vat zit meestal nog zo’n 1 à 2 liter whisky. Tijdens het rijpen worden de smaken van het bier en de whisky vermengd met elkaar.
Stap 5: We proeven om de 2 weken om te zien of het bier zich goed ontwikkelt en of alles goed gaat
Stap 6: Wanneer we helemaal tevreden zijn over de smaak, pompen we het bier uit het grote whiskyvat in kleinere 20L vaten die we dan kunnen aansluiten op ons tapsysteem
Stap 7: En voilà, vanaf dan kan ook jij genieten van onze eigen Barrel Aged Pale Sout van’t vat! Santé!